Met deze techniek staan je bloemen altijd mooi in de vaas

De lente hangt in de lucht! Met deze tips staan je bloemen altijd mooi

schedule 1 apr 2021
bookmark_border Tips
create

De lente hangt in de lucht! Bij veel mensen begint het te kriebelen om fleurige bloemen in huis te halen. Altijd al gewild om zelf bloemen uit te zoeken en ze mooi in de vaas te zetten? Bloemist Stefan vertelt over hoe jij je zelf samengestelde boeket kunt schikken. En als bonus geeft hij er verzorgingstips bij, zodat je zolang mogelijk plezier van je bosje blijmakers hebt.

In 3 stappen bloemen schikken

Hoe leuk is het om je eigen bloemen samen te stellen en zo een prachtig boeket in huis te halen? Precies, dachten we op de redactie dus ook. Daarom hebben we de ervaren bloemist Stefan om advies gevraagd. Hij praat je bij over één van de bindtechnieken die bloemisten hanteren: de korenschooftechniek.

1: Kies je bloemen uit

Start met het uitkiezen van de bloemen die je wil gebruiken. Zorg voor wat variatie in kleur en lengte, zodat je een speels boeket krijgt.

2: Pas de korenschooftechniek toe

De korenschooftechniek is een veelgebruikte bindmethode binnen de bloemisterij. "Begin met één bloem in je hand. De volgende leg je er schuin overheen. Let er hierbij op dat de bloemen continu op één lijn zitten."

"Daarna draai je het boeket door en leg je de volgend bloem er weer schuin overheen. Houd telkens dezelfde lijn aan. Daarna draai je het boeket weer door. Pak liever niet dezelfde bloem na elkaar maar varieer, zodat je een mooi speels boeket krijgt." Herhaal dit tot je alle bloemen hebt verwerkt.


Het lastige van deze bindtechniek is dat je niet zomaar een bloem in het boeket kunt steken. "Blijf de lijnen volgen en blijf aan de bovenkant kijken of je alle bloemkoppen op gelijke hoogte houdt."

3: Bind het samen

Het resultaat is een mooi rond boeket! Knip de stelen op gelijke lengte af. Daarna zet je het boeket vast met touw. "Draai het touw twee of drie keer onder je hand en twee of drie keer boven je hand door. Haal het tot slot één keer door de stelen heen en knip het af. Door het boeket op deze manier samen te binden, blijven de bloemen staan waar ze staan."

Verzorgingstips voor je bloemen

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk van je bos binnenbloeiers genieten. Stefan geeft een paar tips wat je kunt doen:

  • Zet bloemen nooit op de tocht. Dit zorgt ervoor dat ze eerder hun water verdampen, waardoor ze sneller gaan hangen.
  • Zet je bloemen nooit naast een fruitschaal. Fruit geeft ethyleen af. Dit gas versnelt het verouderingsproces van de bloemen en hun bladeren.
  • Bloemen houden niet van warmte. Voorkom dus dat ze in de zon of dichtbij de verwarming staan. Doe je dit wel, dan zal je zien dat de bloemen een stuk korter staan. De bacteriegroei versnelt, waardoor het water vies wordt.
  • Wil je je vaas met tulpen of andere bolgewassen vullen? Geef ze niet te natte voeten. Des te meer water je in de vaas doet, des te sneller de tulpen groeien. Voorkom dit door slechts een klein laagje water te gebruiken.

Bekijk hier aflevering 27 via Videoland terug en zie wat voor moois bloemist Stefan met de korenschooftechniek maakt.